9. Oktobar 2017

Povezana slika

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan stiže večeras u dvodnevnu posjetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima, učestvovati na srpsko-turskom poslovnom forumu i posjetiti Novi Pazar.

Erdogan stiže večeras, a prema najavama iz Beograda i Ankare, zvanični dio posjete počinje u utorak, 10. oktobra. Erdogan će se odvojeno sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom Skupštine Majom Gojković, a zajedno sa predsjednikom Srbije trebalo bi da učestvuje i u radu poslovnog foruma.

Drugog dana posjete, u srijedu, 11. oktobra predviđena je posjeta Novom Pazaru.

Erdogana će čuvati 50 tjelohranitelja i 3.000 srpskih policajaca

Kako su objavile “Novosti”, Erdogana će čuvati najmanje 50 ličnih tjelohranitelja. U velikoj delegaciji, koja stiže u nekoliko aviona, osim 185 privrednika biće i osam turskih ministara.

Osim Erdoganovog obezbjeđenja, o sigurnosti svakog njegovog koraka u Srbiji dodatno će brinuti i oko 3.000 naših policajaca.

S obzirom na to da su politički protivnici prošle godine pokušali njegovu likvidaciju, uopšte ne čudi što apsolutni lider Turske toliko veliku pažnju poklanja ličnoj bezbjednosti. Od tog neuspjelog puča u Turskoj sredinom jula 2016, Erdogan je značajno pojačao obezbjeđenje, pa ga u stopu prati veliki broj tjelohranitelja.

Investicije, Turski tok, poslovni forum…

U fokusu posjete biće ekonomska saradnja pri čemu je srpska strana najviše zainteresovana za privlačenje novih investicija iz Turske, a jedna od tema biće i energetika, odnosno gasovod Turski tok.

U posjetu Srbiji sa predsjednikom Turske doputovaće i 185 privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiji. Biće održan poslovni forum Srbija-Turska i potpisan novi Sporazum o slobodnoj trgovini dvije zemlje, a očekuje se i potpisivanje ugovora o dolasku nekoliko turskih kompanija u Srbiju.

Proširenim Sporazum o slobodnoj trgovini Srbiji će biti omogućen bescarinski izvoz u Tursku suncokretovog ulja i sirovog suncokreta u određenim količinima, kao i goveđeg mesa.

Tekstilne fabrike

Po ranijim najavama do kraja godine biće otvorene dvije fabrike turskih tekstilnih kompanija, u Lazarevcu i Lebanu, a postoji interesovanje turskih kompanija i za izgradnju hotela, ulaganje u nekretnine i građevinski sektor u Srbiji.

Robna razmjena Srbije i Turske prošle godine je iznosila oko 900 miliona dolara, a procjene su da će ove godine premašiti milijardu dolara. Od janura do avgusta ove godine Srbija je u Tursku izvezla robu u vrijednosti 442 miliona eura, a uvezeno je za 284 miliona dolara.

U Srbiji posluje više od 70 turskih kompanija koje su investirale oko 110 miliona eura, uglavnom u tekstilnoj, prehrambenoj i gradjevinskoj industriji.

Erdogan je posljednji put posjetio Srbiju 2010, ali tada u svojstvu premijera Turske.

Ulje direktno iz Srbije, ne preko BiH

Kako piše RTS, Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2010. biće proširen. Umesto u BiH, pa odatle u Tursku, od sada suncokretovo ulje direktno ide iz Srbije. Kako je objavio RTS, Bescarinski ćemo moći da izvozimo 35.000 tona i 15.000 tona sirovog suncokreta.

– Carina je nula, do sad bila od 50 do120 odsto, neke druge zemlje su imale tu privilegiju, mi nismo. Ovo je prilika da povećamo zasade pod suncokretom – napominje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Bez carina će ići i pet hiljada tona goveđeg mesa. Nedimović ističe da Srbija ima dovoljne količine za tu kvotu.

– Samo u poljoprivredi, te dvije stvari vrijede 60 miliona eura u robi – dodaje resorni ministar.

 

Ministar trgovine Rasim Ljajić navodi da je drugog dana Erdoganovog boravka predviđena posjeta Novom Pazaru, razgovori sa predsjednicima nekoliko opština iz regiona, gdje će tema biti realizacija infrastrukturnih projekata koje ce Turska finansirati ili finansira.

Turske firme u Srbiji investirale su već više od 110 miliona dolara. Predsjednik Aleksandar Vučić poručuje da ne smije da se zaboravi da turske fabrike od Vladičinog Hana, Krupnja, Žitorađe, Leskovca, drže ta mjesta u životu.

– U Lebanu se za mjesec dana otvara novi fabrika. Očekujem mnogo investicija u Kraljevu i Loznici za njih dolaze dobri dani, u Kraljevu dvije fabrike, 2.000 i 2.500 zaposlenih. Time rješavamo stvari u Kraljevu, blizu smo potisivanja ugovora – napominje Vučić.

Prošle godine razmjena robe između Srbije i Turske vrijedila je oko 800 miliona dolara, a cilj dvije strane je milijarda.

Prepreka saradnji nije neslaganje o Kosovu i Metohiji. Svojevremeno je za stav Ankare koja je Kosovo priznala, Erdogan rekao da nije usmjeren protiv Srbije.

Bivši ambasador u Turskoj Vladislav Jovanović naglašava da ekonomija nikada ne ide bez svoje posestrime politike i obrnuto.

– Neki put ide prvo politika. Kod Erdogana je to važno, Turska, kao i Rusija, ponovo se vraća na svoj raniji koncept – blisko inostranstvo – kaže Jovanović i dodaje da je ona nekada dominirala i dobrim djelom Balkana, Severnom Afrikom, Bliskim istokom.

Dok je Srbiji EU cilj, zemlja u kojoj Erdogan sa svojom partijom od 2001. uglavnom slavi na izborima, neslavno čeka 54 godine na vratima Brisela. Postavlja se pitanje kako će se čitati posjeta u kontekstu komplikovanih odnosa Brisela i Ankare.

– Imamo Rusiju, Kinu i Tursku koji su direktna konkurencija EU i SAD, sada je na njima da nauče lekciju iz historije koju su zaboravili – ističe Vladislav Jovanović.

 izvor: Blic
 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles