27. Juli 2010

London – Sud u Londonu odbio je zahtev Srbije za izručenje nekadašnjeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koga Beograd sumnjiči za ratni zločin u Sarajevu 1992.
U obrazloženju se kaže da Ganić u Srbiji ne bi imao fer suđenje. U Srbiji najavljuju da će se na odluku žaliti Višem sudu.
“Proces protiv Ejupa Ganića koji se vodi u Srbiji je pokrenut i koristi se u političke svrhe”, rekao je sudija Timoti Vorkmen obrazlažući odluku suda da člana ratnog predsednišptva BiH Ejupa Ganića ne izruiči Srbiji.
Bitanski sudija smatra da nema nikakvog validong opravdanja za otpočinjanje procedure protiv Ganića, pa će on uskoro biti oslobođen.
Zahtev Srbije je odbačen pre svega zato što je sudija prihvatio argumnent da su protiv Ganića vođene dve istrage – pred Haškim tribunalom i sudom u BiH pred međunarodnim tužiocem – i da je u te dve istrage zaključeno da nema osnova za krivično gonjenje i da Srbija kao prodršku zahtevu za izručenjem nije dostavila nikakav novi dokaz protiv njega koji bi opravdao krivično gonjenje.
Nakon izricanja presude, Ganić je kratko prokomentarisao: “Pravda je konačno zadovoljena”, dok je njegov sin dodao da je porodica zadovoljna odlukom suda i prokometarisao da ona pokazuje u kojoj meri je Tužilaštvo u Srbiji nepošteno.

Predsedavajući predsedništva BiH Haris Silajdžić rekao je za agenciju AP da je “pobedila pravda”, a odluku suda u Londonu pozdravio je i hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić.
Odluka suda u Londonu objavljena je dve nedelje nakon okončanja glavnog pretresa i skoro punih 5 meseci od kada je britanska policija na zahtev Beograda zadržala Ganića na londonskom aerodromu Hitrou.

U prvoj polovini ovog meseca čitavih 6 dana se pred sudom u opštini Vestminster detaljno govorilo o događanjima u Sarajevu na početku rata, 2. i 3. maja 1992. godine.
Jugoslovenska Narodna Armija tada je u nekoj vrsti zarobljeništva držala predsednika bosanskog predsedištva Aliju Izetbegovića, pa je njegova ovlašćenja preuzeo Ejup Ganić.
Srpsko tužilaštvo za ratne zločine tvrdi da je on stoga odgovoran za čitavih nekoliko incidenata koji spadaju u kategoriju ratnih zločina, uključujući i napad na kolonu JNA dok se povlačila kroz Dobrovoljačku ulicu.
Ganićevi advokati tvrde da je postupak koji je u Beogradu pokrenut politički motivisan i da je Srbija zloupotrebila britanske zakone koji joj omogućavaju da traži izručenje.
Navodili su da je eventualnu odgovornost njihovog klijenta istražio i Haški tribunal i međunarodni tuzilac u Sarajevu, i da je u oba slučaja utvrđeno da osnova za podizanje optužnice nema. Takođe su izveli više svedoka koji su se složili sa tvrdnjom da Ganiću u Beogradu ne bi moglo da bude organizovano pošteno i fer suđenje.
Argument odbrane da suđenje ne bi bilo fer nastojali su da pobiju čitajući izveštaje u kojima se odaje priznanje suđenjima za ratne zločine u Beogradu i podsećanjem da je svaka presuda doneta u Srbiji podložna žalbi pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Izvor: B92, Beta, Tanjug

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone



Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles