12. August 2017

Državni udar kojim je 2013. godine svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohammed Morsi, uništio je živote miliona ljudi, deseci hiljada Egipćana završili su u zatvorima, a hiljade onih nešto “sretnijih” uspjeli su pobjeći iz zemlje i utočište pronaći negdje drugdje.

Prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika Morsija, vojnim udarom 3. jula 2013. godine svrgnuo je tadašnji načelnik Generalštaba Egipta Abdelfattah es-Sisi.

Milioni demonstranata, protivnika vojnog udara okupili su se potom u Kairu ma trgovima Rabbiatul Adevijje i Nahda, i mirnim protestima tokom 48 dana tražili ukidanje vojne uprave i zaštitu demokratije.

Protesti su ugušeni 14. augusta 2013. godine brutalnim napadom snaga sigurnosti pod komandom Sisija na demonstrante.

Prema podacima Muslimanskog bratstva (Ihvan), u masakru na trgovima u Kairu ubijeno je 2.600 a ranjeno oko sedam hiljada ljudi.

Među žrtvama snajperista na trgu Rabbia bila je i sedamnaestogodišnja Esma el-Biltaji, kćerka generalnog sekretara Partije slobode i pravde (HAP), političkog krila Muslimanskog bratstva Mohammada el-Biltajija.

Hiljade Egipćana, većinom članova Ihvana, nakon toga su bile primorane napustiti zemlju.

I sam Egipćanin, fotoreporter Anadolu Agency (AA) Mohammad Elshamy tokom proteklih godinu obilazio je Egipćane rasute po svijetu, fotografisao ih i bilježio njihove priče.

Političari, ljekari, novinari i akademici, protjerani Egipćani, kao razlog svog odlaska iz zemlje naveli su vojni udar pod vodstvom Sisija, nesigurnost, prijetnje, nasilje.

Majka ubijene Esme, Sena Biltaji danas živi u Istanbulu, u Turskoj.

Njena kćerka Esma ubijena je na trgu Rabbia, muž Mohammad Biltaji, jedan od vođa Muslimanskog bratstva i dalje je u zatvoru.

“Odluka da napustim domovinu gdje sam rođena i odrasla, nije bila lagana. Bilo mi je jako teško ostaviti supruga Muhammada koji je u vojnom zatvoru. Teško mi je živjeti daleko od sina koji je takođe u zatvoru, osuđen zbog nečega što uopšte nije učinio”, kazala je Sena Biltaji.

Teško joj je, kako je kazala, i živjeti daleko od svih onih koji su podržavali demokratski sistem u Egiptu, a najčešće je u mislima s kćerkom Esmom.

“Moja kćerka je položila svoj život za pobjedu, za pravdu i za mir u svojoj zemlji”, kazala je Sena Biltaji.

Ona je napomenula kako tamošnja vojna uprava iz osvete prema njenoj porodici, nije nikoga ostavila na miru.

“Nakon što su uhapsili mog sina Enesa, izdat je nalog i za moje hapšenje. Nedugo zatim je dva puta privođen moj drugi sedamnaestogodišnji sin Halid. Danima je bio u pritvoru i pretrpio je fizičke i psihičke torture. Nakon nekoliko dana sam ga vidjela na sudu. Osuđen je na dvije godine zatvora samo zato jer je sin dr. Biltajija. Pokušali su zatvoriti i 13-godišnjeg mi sina Husama. Zbog svega toga bila sam primorana napustiti zemlju”, pojasnila je.

Majka fotoreportera ubijenog na trgu Rabbia Musaba Elshamyja, Iman Mahmoud Mohammad Jumah sada živi u Sudanu.

“Imali smo snove, imali smo želje, imali smo nade. Nadali smo se slobodi, miru, normalnom životu i zato je moj Musab bio na trgu Rabbia. Odlučio je da ne napušta trg s drugim ljudima koji su tamo bili. Plašila sam se da mu se nešto ne dogodi, a tog 14. augusta smo razgovarali telefonski. Šalili smo se i smijali. Nešto kasnije sam čula za nasilje na trgu i s drugim sinom Mohammadom smo krenuli prema tom mjestu. Sretali smo ljude na ulici, nisu govorili. Bili su poput zombija. Niko nije mogao da vjeruje šta se sve dešavalo. Najednom mi je zazvonio mobitel i vidjela sam da je poziv od Musaba. Kada sam se javila nepoznati glas mi je rekao da je našao telefon na pločniku. Sve mi je bilo jasno. Moj Musab je bio ubijen u masakru na trgu”, prisjetila se ona.

Kazala je da se svakodnevno moli za Musaba i da je i sama spremna, ukoliko je potrebno, poginuti na putu istine i pravde, na Božijem putu.


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Egipćani u egzilu: Životi uništeni vojnim udarom

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles