23. April 2017

Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa, gostovao je jučer u emisiji „Crvena linija“ na televiziji N1, pored još dva gosta: prof. dr. Miroljub Jevtić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, i prof. dr. Gordan Crpić, prorektor Hrvatskog katoličkog sveučilista u Zagrebu.

Tokom emisije bilo je govora problemima vjerske diskriminacije nad katolicima i muslimanima u manjem BH entitetu, na koju je tokom praznika ukazivao banjalučki biskup Franjo Komarica, zbog čega je Milorad Dodik obustavio svaki vid komunikacije sa njim.

Međutim, tokom emisije žustre rasprave je bilo u vezi svečanosti i podizanja krsta u čast ruskih dobrovoljaca u Višegradu, što je dr. Cerić okarakterizirao „gorim od onoga što danas radi ISIL“, uz napomenu da javnost uopće ne osuđuje takve pojave.

„Ovo što se desilo u Višegradu je gore nego što radi ISIS. Postavljanje krsta u Višegradu nije naišlo na osudu na koju nalaze na ono što se u ime islama pokušava prikazati kao terorizam. Očekivao sam da će javna riječ u Srbiji i srpskom narodu ovo spriječiti jer ovaj krst ne donosi dobro nikome. To je provokacija koje još više nalijeva bol na ranu žrtava genocida, oni koji su spaljeni u Višegradu.“ – kazao je Cerić.

Profesor Jevtić iz Beograda je postavljanje krsta u Višegradu prokomentarisao riječima da “nema potrebe da muslimani ovo doživljavaju kao naprijatno, jer je i u Mostaru je podignut veliki krst, ali i da se neki Srbi možda ljute što su obnovljene one lijepe džamije u Višegradu. 

„Dok ne prođe vrijeme i dok ne dođemo do istine koja će odgovarati svima nama u ovom trenutku moramo imati razumijevanje za potrebe drugih. Kao što su muslimani pogođeni onim što im se desilo, pogođeni su i Srbi onim što im se desilo. Dolazak Rusa im je budio nadu da će preživjeti.“ – kazao je Jeftić i dodao da je to prazan mitomanski govor od kojeg i oni koji govore znaju da nema ništa.

Dr. Cerić je žustro reagirao na Jevtićevu konstataciju riječima: „Tako su nam govorili i kad je ‘Duga’ pisala, pa se i danas se negira genocid, iako ga je osudio cijeli svijet. Ovo u Višegradu treba biti alarm za cijeli svijet. To je poziv na novi genocid protiv Bošnjaka muslimana u BiH. Ako je za vas u Beogradu to cirkus znajte da mi to shvatamo vrlo ozbiljno.“ – zaključio je Cerić.

On je uputio protest na račun SANU i zbog negiranja Bosanskog jezika, što je dr. Jeftić pokušao relativizirati kazavši: „Evo ja kažem da Srpski jezik ne postoji te da postoje samo Bosanski i Hrvatski.“

Kompletnu emisiju pogedajte na linku:

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles