9. Maj 2017

Javnost u Srbiji “upoznala je” dr. Jasminu Tahirović (33) iz Sjenice prije dvije godine kada su njene slike iz pekare, gdje je, da bi prehranila sebe i ostarele roditelje radila kao prodavačica hljeba, bureka i peciva, obišle Srbiju.

Da ljekar prodaje burek u Beogradu ili Novom Sadu možda i nije neka vest, ali da ljekar koji je, kao dr Jasmina, završio studije medicine u Beogradu prije roka, sa položenim državnim ispitom, šestomjesečnim stažom u Kliničkom centru Srbije, preživljava radeći u pekari i to u malenoj Sjenici i na siromašnoj Pešteri, gdje bi svaki mlad i školovan čovjek trebalo da bude dragocjen, jeste neobično i zabrinjavajuće. Da nevolja po dr. Jasminu bude veća, čim se njena slika pojavila u medijima, gazda pekare dao joj je otkaz.

“Imala sam neka obećanja da, dok se ne raspiše konkurs za ljekara, radim u jednoj privatnoj firmi na pakovanju čarapa, ali je i to propalo. U međuvremenu, raspisivan je konkurs za ljekara i dvoje mojih kolega je dobilo posao, konkurs je iz meni nepoznatih razloga dva puta poništavan. Mada je bilo raznih obećanja, pa i iz vrha Ministarstva zdravlja, da ću se zaposliti, još čekam i nadam se”, ističe dr. Jasmina Tahirović.

Ponovo je raspisan konkurs za dva ljekara u Domu zdravlja u Sjenici…

“Konkurisala sam i strahujem… Ubjedljivo najduže čekam i ispunjavam sve uslove, ali se bojim… Nadam se da ću konačno raditi ljekarski posao za koji sam se školovala i koji mnogo volim. Mogla sam i ja da odem negdje u inostranstvo, bilo je i takvih savjeta, ali sam čvrsto odlučila da se vratim u Sjenicu i budem uz roditelje koji su me školovali, ali i pomažem mojim sugrađanima”, ističe dr. Jasmina Tahirović.

Konačnu odluko o “Jasmininoj sudbini” donijeće do kraja ovog mjeseca rukovodstvo Zdravstvenog centra u Užicu čiji je dio i Dom zdravlja u Sjenici

U čekanju bijelog ljekarskog mantila, dr. Jasmina se udala, a prije osam mjeseci dobila je sina… Sada, kako naglašava, ima i razlog više da se bori za posao.

“Kad sam upisivala studije medicine nisam ni sanjala da ću bijeli mantil nositi u pekari gdje sam često, uz burek i hljeb, sugrađanima davala i ljekarske savjete. Ne potcjenjujem pekarski, niti bilo koji drugi posao, ipak, žalosno je da ljekar u čije je školovanje država uložila mnogo novca prodaje hljeb i burek”, kaže Jasmina.

Izvor: Večernje novosti

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles