16. Maj 2017

„Sve zablude imaju svoje vrijeme, ali najmanja istina i poslije bezbroj poteškoća, mudrovanja i spletki ostaje uvijek ono što je bila.“

Tako i danas koliko god se trudili da od zablude odvraćamo, uvijek naiđemo na poteškoće i probleme. Naprosto je nemoguće u savremenom svijetu učestvovati na bilo koju vrstu takmičenja s ciljem da uložite sav raspoloživi kapacitet da govorite istinu a da zbog toga ne budete maltene satinizirani.

Ono što je aktuelno ovih dana jeste peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije. Peticije kojom je konačno učinjen korak naprijed, i zatraženo da se pruži prilika i onima koji drugačije misle, odnosno koji su spoznali istinu nastanka čovjeka, ne budu više žrtve Darvinove zablude. Nadasve, radi se o peticiji koju potpisuju akademici, profesori, umjetnici, sveštena lica. Međutim, ono što je skandalozno jeste činjenica da je u trenutku kada se predlaže zdrava ideja koju podržava i potpisuje veliki broj intelektualaca, u medijima se doživljava i opisuje kao svojevrstan skandal.

Na velikom broju portala, kao i u dnevnim novinama mogli ste naići na naslov „Skandalozna peticija.“

Ovakav pristup medija doista zabrinjava. Šalje se jako loša poruka sa njihove strane, i na taj način dolazimo u situaciju da se pokušavaju diskreditovati svi ti intelektualci i omalovažiti njihova ideja. Ovakav način plasiranja informacija je svakako demonstracija amaterizma određenih medija u Srbiji, ali i potvrda svega na početku rečenog da se za istinu morate boriti makar i na poteškoće nailazili.

Neko u želji da bude duhovit se dosjetio da napiše kako je i majmun u Beogradskom zoološkom vrtu protiv Darvinove teorije. Ali kada se uđe dublje u srž svega što Darvin piše i dokazuje vidjeće se zapravo da ni on sam nije siguran u ono što govori. Čak je i sam govorio da mu se smuči kada vidi čovjeka koji se smije, jer je to i njemu jedna u nizu nelogičnosti koji su argument protiv njegove teorije.

Ono sa čime bih se mogao složiti jesu riječi narodnog poslanika i predsjednika skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muftije Muamera Zukorlića, da zapravo ta teorija jeste neuspjeh nauke da dokaže razvoj života i nastanak čovjeka. Naravno tu se izuzimaju vjerska učenja koja otklanjaju sve dileme oko nastanka čovjeka.

Čuveni švedski biolog Sven Levtrup je govorio kako vjeruje da će jednog dana Darvinovski mit biti tretiran kao najveća obmana u historiji nauke.

Ono što jeste fenomen Darvinovog mita jeste činjenica da je to obmana koja traje. Koliko ova obmana i zabluda ozbiljno, potvrđuju i informacije da i neka sveštena lica, i profesori na teološkim fakultetima danas imaju dilemu, odnosno su zagovornici protiv peticije o reviziji teorije evolucije.

Također, pokušaj opstrukcije mišljenja koje je suprotno toj teoriji, jeste dovoljan razlog da se probudimo i ozbiljnije pozabavimo tim fenomenom.

Ono što je sigurno ne smijemo ni jednog trenutka dozvoliti da se glas istine zataška. Kada to kažem poseban akcenat stavljam na medije jer su oni ti koji su u 21. vijeku definitivno opravdali status sile i postali faktor koji u velikoje mjeri utiče na ljudski mozak. Jako je važno da porade na tome da informacije koje plasiraju budu u sprezi sa istinom. Također jako je važna ustrajnost i aktivnost elite po pitanju forsiranja odnosno stavljanja u prvi plan stvari koje nam omogućuju da na što lakši način spoznamo istinu.

Ciceron je govorio: „Svaki čovjek griješi a samo nerazumni ostaju u svojoj zabludi.“

Iskreno ne bih volio i nisam pristalica toga da danas u ekspanziji medija, tehnike i tehnološkog razvoja budemo taoci određenih zabluda.  Mislim također, da bi smo svi ponaosob trebali učiniti ono što je do nas i dati svoj doprinos u pokretanju i buđenju želje u nama samima da ono što je istina ispliva i na taj način što prije se otarasimo zabluda koje su još uvijek prisutne u našem društvu.

 

Autor: Emir  Preljević

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles