20. Februar 2017

Čelnici opozicionog Demokratskog Fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević bit će saslušani danas u Specijalnom tužilaštvu u Podgorici zbog sumnje da su umiješani u osujećeni pokušaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao za radio Antena M da Tužilaštvo treba da utvrdi da li su Mandić i Knežević znali za plan koji je osmislio Rus Eduard Širokov, označen kao glavni organizator osujećenog državnog udara.

Po njegovim riječima, umiješanost pojedinaca iz DF-a već je dokazana pred sudom u slučaju četvorice članova grupe, osumnjičenih za umiješanost, a koji su se nagodili sa Tužilaštvom i priznali krivicu.

Tužilac: Umiješani ruski državni organi
Prema sumnjama Tužilaštva, čelnici Fronta trebalo je da predvode nasilan upad u Skupštinu te da proglase izbornu pobjedu tog opozicionog saveza. Plan je podrazumijevao i hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Mandiću i Kneževiću je Skupština prošle sedmice ukinula imunitet na zahtjev specijalnog tužioca koji je to tražio i zbog privođenja ove dvojice poslanika.

Obavezujućim uputstvom vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je, međutim, predložio specijalnom tužiocu da odustane od privođenja dvojice čelnika DF-a, smatrajući da ono nije potrebno.

Katnić je saopštio da razumije odluku specijalnog tužioca, da je ona donesena u “izmenjenim okolnostima” , jer se “prijetilo građanskim ratom”.

Tužilac je prvi put javno saopštio da su pored “ruskih nacionalista” u pokušaj terorizma umiješani određeni državni organi Rusije, “na kojoj je da to ispita”.

U tom smislu pomenuo je glavnoosumnjičenog Eduarda Širokova za koga tvrdi da mu je to lažni identitet, da se on zove Šišmakov i da je bio zamjenik ruskog vojnog atašea u Poljskoj iz koje je, kako je rekao, protjeran zbog špijunaže.

Izvor: Agencije

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles