10. Juli 2016

Pariz sjecanje na srebrenicu 2016

Francuska – U srcu Pariza, na platou ljudskih prava, poznatom trgu Trokadero, ispred Ajfelovog tornja, danas je bilo mnogo skupina. Sve skupine su bile sa nekim ciljem. Neke da podrže nacionalni tim, druge da traže prava za svoj narod, a jedna mala skupina Bošnjaka da podsjeti na Srebrenicu, da kaže da neće nikada zaboraviti Genocid u Srebrenici.

Dok se okupljena skupina Bošnjaka sjećala strašnih i krvavih 90-ih godina, brojni prolaznici su pomno razgledali transparente, slike i poruke. Mnogi su svojim mlađim objašnjavali šta se dešavalo u Srebrenici. Neki su je poredili sa Holokaustom, drugi sa Sirijom, Palestinom… sa kojima Srebrenica dijeli bol i tugu.

Zvuci srebreničkog inferna koji se četvrtu godinu zaredom čuju svakog jula na pariškim trgovima su dokaz da Srebrenica neće nikada biti usamljena i ostavljena zaboravu.

Šehidi Srebrenice su živi u našim srcima, majke Srebrenice su naše majke, Srebrenica je naša dova da se nikome i nikada Genocid ne ponovi.

(Džemat Pariz)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles