28. Oktobar 2017

U Višem sudu u Podgorici danas je iskazom svjedoka saradnika Saše Sinđelića nastavljeno suđenje optuženima u slučaju pokušaja terorizma.

Sinđelić je rekao da mu je okrivljeni Nemanja Ristić, kome se sudi u odsustvu ispričao da bi na dan izbora moglo biti svega, uključujući i pucnjavu, a da bi mogao biti ubijen i Milo Đukanović.

”Ne znam odakle ta saznanja Ristiću”, dodao je Sinđelić. Rekao je i da nema niti je ikada imao ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Svjedok je ispričao je kako je 2016. prvi put dobio poruku od Eduarda Šišmakova da treba srušiti vlast u Crnoj Gori. Edi, kako ga Sinđelić zove, mu je rekao da iza svega stoji Demokratski front.

Plan je, kako je rekao, bio da zauzmu Skupštinu, da proglase krizna vladu kako bi mogli da hapse koga hoće.

Kaže da je bilo dogovoreno da ne dozvole da Milo Đukanović napusti Podgoricu.

Sinđelić je kazao i da je neki muftija islamske zajednice u Crnoj Gori dobio veliku količinu novca kako bi formirali vlast sa DF-om, prenosi Radio Antena M.

Crnogorski mediji ističu da se u javnosti se već naveliko spekuliše da je Sinđelić ovdje mislio na Muamera Zukorlića čija je politička opcija u Crnoj Gori tada podržala proteste opozicije, dok se reis Rifat Fejzić javno usprotivio istim i rekao da se neće odazvati pozivu DF-a da im se pridruži na protestima.

“Politički skupovi me apsolutno ne zanimaju i vjerujem da nije mjesto predstavnicima Islamske zajednice na njima”, saopštio je Fejzić za Radio Antena M.

Jasno je da se ovdje ne radi o reisu Islamske zajednice Rifatu Fejziću jer nije podržao proteste, što se implicira iz svjedočenja Sinđelića.

Fejzić prevario Ramzana Kadirova?

Predsjednik Čečenske Republike, Ramzan Kadirov, lobirao je početkom novembra kod reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifata Fejzića, da Bošnjačka stranka napravi koaliciju sa opozicijom u Crnoj Gori, saznaje Pobjeda od više diplomatskih izvora iz Beograda i Rusije.”Fejzić objasnio Kadirovu da ne može uticati na odluku BS”

Kadirov, koji je izuzetno blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tokom razgovora sa Fejzićem interesovao se za mogućnost da Bošnjačka stranka (BS) napravi otklon od Demokratske partije socijalista (DPS) i podrži opoziciju, uključujući i postizborni savez sa proruski orjentisanim Demokratskim frontom.

Prema saznanjima Pobjede, Fejzić je Kadirovu tokom razgovora saopštio da nije član niti jednog organa Bošnjačke stranke i da nema uticaja na odluke nacionalne stranke bošnjačkog naroda.

“Fejzić je objasnio Kadirovu da je reis Islamske zajednice – u kojoj su muslimani Bošnjaci, muslimani Albanci i muslimani Crnogorci, i da ne može uticati na odluku njihovih stranačkih organa”, rekao je izvor Pobjede.

Izvor Pobjede blizak opoziciji tvrdi da neuobičajena inicijativa Kadirova nije iznenađenje već diplomatska akcija, koordinisana sa ostatkom opozicije, prvenstveno liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, koji imaju odlične kontakte u Moskvi i ruskoj Dumi.

“Upravo u tom periodu Demokratski front i Demokratska Crna Gora su intenzivirali kontakte sa dijelom Bošnjačke stranke predvođenim gradonačelnikom Plava Orhanom Šahmanovićem, koji se snažno zalagao za pravljenje Vlade sa opozicijom”, tvrdi izvor Pobjede.

Sa Šahmanovićem su u odvojenim razgovorima u ime Fronta i Demokrata razgovarali Nebojša Medojević i Aleksa Bečić.

Tačka na tu priču je stavljena odlukom Glavnog odbora BS koji je ubjedljivom većinom – 63:14 – donio odluku o koaliciji sa DPS-om.

Ostaje pitanje, da li je Fejzić napravio dogovor sa Kadrivom i na kraju ga iznevjerio?

(RTCG, Radio Antena)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles