1. Februar 2017

U Podgorici je zvanično najavljen početak projekta NATO Fonda povjerenja za demilitarizaciju viškova municije u Crnoj Gori.

Zahvaljujući sredstvima koja je osigurao ovaj fond, u narednih 15 mjeseci bit će uništeno 403 tone viška naoružanja, javlja Anadolija.

Na predstavljanju projekta u Ministarstvu odbrane, saopćeno je da je cilj projekta pružanje podrške Ministarstvu odbrane u dijelu demilitarizacije 403 tone viška naoružanja na način koji garantira sigurnost i odgovoran odnos prema očuvanju životne sredine.

Prema podacima Ministarstva odbrane, u vojnim skladištima trenutno ima oko 2.000 tona viška naoružanja.

Nakon planiranog uništenja 403 tone, ostat će oko 1.600 tona.

Višak naoružanja bit će uništen na nekoj od lokacija u Crnoj Gori.

Historijski kontekst

Slobodan Filipović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, kazao je da, kada se govori o višku naoružanja, treba sagledati historijski kontekst i konfliktna dešavanja na ovim prostorima, kao i brojnost i funkcioniranje nekadašnje vojske.

“Nakon obnove nezavisnosti, Crna Gora je naslijedila velike količine zastarjelog naoružanja i ubojnih sredstava, koja su bila nefunkcionalna za dalje potrebe Vojske Crne Gore. Crna Gora je predano radila na rješavanju ovog problema, kroz MONDEM projekat, čime smo uspjeli da ukupne količine viška naoružanja od preko 10.000 tona smanjimo za oko 85 odsto. U tom kontekstu, NATO Fond za demilitarizaciju smatramo izuzetno korisnim. Prema zvaničnoj potvrdi NATO-a, prikupljena su neophodna sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 700.000 eura”, rekao je Filipović.

Ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori Jan Viting kazao je da će proces uništenja 403 tone stare municije trajati 15 mjeseci i da će doprinijeti sigurnosti crnogorskih građana.

“Manje količine ispravne municije u modernim skladištima su dobra vijest i za stanovništvo, i za državu Crnu Goru, i za region. Ovo je, takođe, dobrodošao praktičan primjer saradnje u toku procesa pristupanja Crne Gore u NATO”, kazao je Viting.

Izvor: Agencije

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles