13. August 2017

Image result for Bukovica: Otvorena rekonstruisana džamija

U Bukovici je svečano otvorena rekonstruisana džamija koja je porušena tokom II svjetskog rata. Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić podsjetio je na događaje iz 1993. i poručio da je u Bukovici i Crnoj Gori ipak pobijedilo dobro nad zlom. Vlada će podržati rekonstrukciju još jedne džamije u Bukovici i nastaviti sa projektom povratka raseljenih sa tog područja, poručio je potpredsjednik Vlade Rafet Husović.

U jednom od bukovičkih zaseoka, vjernicima je predata na upotrebu obnovljena džamija koja je, prema nekim kazivanjima, starija i od čuvene pljevaljske džamije.

Džamija je srušena 1943. godine, a tokom progona Muslimana sa ovih prostora 93., njene temelje su minirali do sada nepoznatii počinioci.

Ovaj novi objekat, istakao je reis IZ Rifat Fejzić, nosi jasnu poruku:

“Ovo je danas pobjeda dobra nad zlom, pobjeda graditeljstva nad onima koji vole da ruše”, kazao je Fejzić.

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović podsjetio je da je Vlada finansirala izgradnju 110 kuća za povratnike i da je rekonstruisana kompletna putna infrastruktura i elektromreža.

(RTCG)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles