31. Januar 2017

Bošnjačka stranka: Deklaracija nije potrebna

Nakon što je lider Nove Andrija Mandić potvrdio da se radi na dokumentu koji bi doprinio poboljšanju položaja srpske i bošnjacke nacionalne zajednice u Crnoj Gori, te da se na taj način žele i oduprijeti asimiilaciji, koju godinama nad dva naroda sprovodi aktuelni režim, iz Bošnjacke stranke kažu da oni ne misle da je takav dokument potreban.

Sead Šahman iz Bošnjačke stranke, naveo je da u toj stranci smatraju da nema potrebe za bilo kakvim donošenjem deklaracija o pomirenju.

“Smatramo da bošnjački narod nije ni sa kim u svađi, ni trenutnoj, ni istorijskoj, te da nam nijesu potrebne ni deklaracije, ni bilo kakva mirenja”, rekao je Šahman za TV Vijesti.

I dok lider Nove smatra da je Deklaracija, koju pripremaju srpski i bošnjački intelektualci, važan dokument za poboljšanje položaja Srba i Bošnjaka, Bošnjačka stranka je tumači kao pokušaj relativizacije istrijskih činjenica.

“Mi shvatamo da je u cilju prikupljanja nekih jeftinih političkih poena, ali ne bi mogla biti protumačena ova deklaracija osim kao pokušaj jeftine relativizacije istrijskih činjenica. Oni koji smatraju da je tako nešto neophodno i nude nekakva pomirenja bilo bi jako dobro da prvo raščiste sa svojim ideološkim poimanjima kako bliže, tako i dalje prošlosti”, kazao je Šahman.

Da se, ipak, ne može naprijed bez poimanja prošlosti, potvrđuje i funkcioner BS-a i predsjednik Skupštine opštine Petnjica Adnan Muhović. On za magazin Bez granica objašnjava svoju raniju tvrdnju da je Njegoš genocidan pisac uz priznanje da je to dominantno mišljenje u njegovoj partiji, koja je spriječila da 13. novembar, dan Njegoševog rođenja, bude državni praznik.

“Nijesu Bošnjaci nepismeni da ne znaju ko je bio Njegoš i šta je Gorski vijenac i šta on znač. Ja sam prvi još prije godinu dana rekao da je Njegoš najveći krvnik Bošnjaka i Islama”, rekao je Muhović.

l dok Andrija Mandic poručuje kako srpski i bošnjački intelektualci, uključujući i političare, pokušavaju da Deklaracijom poboljšaju položaj Srba i Bošnjaka u Crnoj Gori, Muhović kaže da će Bošnjačka stranka brojne probleme pripadnika njegovog naroda rješavati sa pozicija vlasti.

(Vijesti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles