20. April 2017

Сродна слика

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) neće nikada prihvatiti udžbenike u kojima se ne nalaze sadržaji koji su sama bit bošnjačkog nacionalnog identiteta u Sandžaku, saopšteno je danas iz ovog nacionalnog organa.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja osporavaju da se u udžbenicima na bosanskom jeziku nađu pojmovi Bošnjaci, bosančica, Crkva bosanska i Sandžak na način na koji ih tretiraju naučno utvrđene činjenice u bošnjačkoj historiografiji i kulturologiji.

„Autori udžbenika koji se koriste u nastavi na bosanskom jeziku su nastavnici i profesori sa višegodišnjim iskustvom, univerzitetski profesori koji predaju na  univerzitetima u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, te izuzetni poznavaoci metodike i didaktike nastave. Rukopisi udžbenika koji se osporavaju spadaju u grupu nedostajućih udžbenika, koji su, kao i svi ostali, izuzetno visokog kvaliteta, međutim u njima su jedino sporni sadržaji koji čine temelj bošnjačkog nacionalnog identiteta“, navodi se u ovom saopštenju.

Dodaju da se u nastavi na bosanskom jeziku trenutno koristi 229 odobrenih udžbenika, koji su autorski ili prevodi udžbenika iz opšteobrazovnih predmeta, a odobreni su i plan udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku i obrazovni standardi za bosanski jezik za osnovnu školu.

„Na više domaćih i međunarodnih skupova projekat implementacije nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku je od strane relevantnih stručnjaka ocijenjen kao jedan od najefikasnijih i najuspješnijih manjinskih poduhvata u Jugoistočnoj Evropi“, tvrde u BNV.

Zavod za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja ranije je predložio Ministarstvu prosvjete da ne odobri štampanje 52 udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku.

U ovoj ustanovi su medijima ranije rekli da se oni bave samo naučno utvrdjenim činjenicama, a da “greške brzo mogu biti ispravljene“.

Nastavu na bosanskom jeziku trenutno pohađa 14. 545 predškolaca i učenika osnovnih i srednjih škola u Sandžaku, što je ukupno oko 86 odsto djece školskog uzrasta bošnjačke nacionalnosti.

Učenici osmog razreda koji pohadjaju nastavu na bosanskom jeziku ove godine će prvi put polagati završni ispit na maternjem jeziku.

(radiostoplus)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles