31. August 2017

“Sandžački klan”, čija je glavna djelatnost trgovina heroinom uživa zaštitu institucija u Novom Pazaru i Sjenici, piše “Blic”.

U tekstu se dodaje da neki od pripadnika tog klana, umjesto da budu sankcionisani za najteža krivična djela, promjenom identiteta žive kao slobodni građani u Srbiji i zapadnoj Evropi, a kao primjer navodi se slučaj Ildisa Dacića (30).

Dacić je, kako se navodi, promijenio ime u Ildan Asotić, a Srbija i Švedska terete ga za dva odvojena pokušaja ubistva, kao i za kontakt sa osuđivanim teroristom Mirsadom Bektaševićem.

“Asotić je poslije optužnice u Švedskoj, zahvaljujuči potvrdi Doma zdravlja Sjenica, uspeo da 2013. godine izmijeni čak i matični broj istovremeno kada i ime. On je na slobodi i pored više postupaka koji se vode protiv njega, a sa novim identitetom nesmetano boravi u zapadnoj Evropi gdje je tražen”, piše “Blic”.

Beogradski list podsjeća da su na pištolju koji je koristio Asotić pri pokušaju ubistva engleskog državljanina Adrijana Votona u Švedskoj, nađeni otisci prstiju Mirsada Bektaševića, koji je hteo da digne u vazduh Ambasadu Velike Britanije u Sarajevu i vodio sajt zloglasnog vođe “Al kaide” Al Zarkavija.

“Sandžački klan” je, prema izvještajima službi Srbije i BiH, deo velike kriminalne organizacije sa sjedištem u Sarajevu. U samom Novom Pazaru posao klana, prije svega, oko transporta heroina dijeli pet grupa.

U poverljivom izvještaju koji je u julu 2006. godine tadašnji zamjenik američkog ambasadora u BiH Džudit Cefkin poslala Stejt departmentu navedeno je da se “Sandžački klan” uvukao u administraciju, političke i policijske snage i ima tijesnu vezu sa većinskom muslimanskom strankom SDA.

(sadzacke.rs)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles