10. Maj 2018

U Bijelom Polju privode se pripreme za početak obnove požarom uništene najveće kompanije na severu Crne Gore “Mesopromet Franca”.

Juče je Ekonomski savet Opštine Bijelo Polje prihvatio predlog predsednika Opštine Petra Smolovića, koji je kazao da će predložiti Skupštini opštine da kompanija “Mesopromet” bude oslobođena opštinskih poreza i dažbina, kao i komunalnih taksi za izgradnju objekata uništenih požarom.

Da podsetimo, 30. aprila ove godine, oko četiri sata, požar je počeo da besni i uništio nekoliko hala od oko 10.000 metara kvadratnih najvećeg proizvođača i prerađivača mesa u Crnoj Gori.

– Ekonomski savet je jednoglasno podržao ovaj predlog predsednika Smolovića. Na prvoj narednoj sednici lokalnog parlamenta odbornici će se izjasniti o ovom predlogu predsednika Opštine, saopšteno je iz Opštine Bijelo Polje, u kojoj su obradovani najavom vlasnika kompanije Hilmije France, da niko od oko 700 radnika koji su radili u ovim pogonima neće ostati bez posla, bez obzira na štetu od nekoliko desetina miliona evra!

Uz uništene pogone na proizvodnji mesa bilo je angažovano još nekoliko stotina farmera, a kompanija u svojim marketima i hotelima koji su normalno nastavili da rade zapošljava oko 1.300 radnika.

– Naš najveći uspeh je što nije bilo povređenih i stradalih. Krećemo ubrzo u obnovu. Firma je bila osigurana, ali osiguranje će pokriti samo 50 odsto štete. Međutim, mi se ne predajemo. Hvala svima koji su nam pomogli ili ponudili pomoć, kaže, za “Novosti”, Franca, čija kompanija je poznata kao učesnik brojnih humanitarnih akcija, i to sa pozamašnim iznosima.

Odmah posle katastrofalnog požara koji je zaista predstavljao pravu privrednu tragediju za celu državu posebno za siromašni sever, u Bijelo Polje je stigao potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede Milutin Simović, koji je kazao da će država pomoći kompaniji.

POMOĆ VLADE

– Vlada je spremna da pomogne. Zaposleni u “Franci” biće u prilici da budu radno angažovani na podizanju nove fabrike. To će biti naš zajednički projekat. Prema zaposlenima iskazaće se odgovoran odnos Vlade Crne Gore i Opštine Bijelo Polje. U ovakvim situacijama ovo treba da bude podsticaj, siguran sam da će na temelju ove fabrike da se izgradi nova, još bolja fabrika na dobro poljoprivrednih potrošača i celog poljoprivrednog sektora – kaže Simović, koji nagoveštava brzu pomoć jer je turistička sezona na pragu.

(Novosti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles