19. Mart 2017

 

Na danas održanoj konferenciji za medije, lider Bošnjačke demokratske zajednice narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić rekao je da je Predsjedništvo te partije, poslije opsežnih analiza i temeljitih razmatranja, uzimajući u obzir činjenicu  da Bošnjaci nemaju vlastitog kandidata, i nakon nekoliko susreta Muamera Zukorlića sa premijerom Vučićem, odlučilo da na predstojećim aprilskim izborima podrži Aleksandra Vučića kao kandidata za predsjednika Republike Srbije.

Zukorlić je naglasio da je dosadašnje iskustvo saradnje i partnerstva sa Aleksandrom Vučićem u Skupštini i Vladi Srbije, pokazalo da je mu je stalo do politike dijaloga i pomirenja koju zagovara Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka, te da je imao državnički stav kada je riječ o nimalo lahkim pitanjima u odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, svjestan činjenice da od odnosa Bošnjaka i Srba zavise mir i stabilnost kako u Srbiji tako i u Regionu.

Zukorlić je istakao da je od premijera Vučića dobio čvrsta obećanja za realizaciju strateških projekata u Sandžaku, poput putne infrastrukture, što podrazumijeva autoputeve Koridor 11 preko Pešteri i Beograd-Sarajevo uz vezu sa Novim Pazarom, ideju izgradnje aerodroma, željeznice, gasovoda, te iznio zahtjev za izgradnju kliničkog centra u Novome Pazaru.

„Od premijera smo dobili garancije da se utvrđena ruta autoputa Koridor 11 preko Pešteri neće mijenjati. A također sam i sa premijerom Vučićem i sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem razgovarao o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo preko koji bi podrazumijevao vezu sa Novim Pazarom.“

On je kazao da podrška kandidaturi Aleksandra Vučića nije niti nagrada niti trgovina funkcijama, već investicija u budućnost koja donosi podjednako dobro svima na ovom prostoru, izražavajući nada da će se svi pobrojani i drugi važni projekti realizirati u skorije vrijeme.

Pored podrške, Zukorlić je iznio i zamjerke na dosadašnji odnos Vlade Srbije prema Bošnjacima, rekavši da ova partija nije zadovoljna balansiranjem zastupljenosti Bošnjaka u organima i ispostavama državnih institucija, naročito policiji, sudstvu, tužilaštvu, poreskim jedinicama u sandžačkim općinama, gdje nije u dovoljnoj mjeri ispoštovano pravo nacionalne zastupljenosti.

On je ponovio i da rješavanje suštinskih problema oko jedinstva Islamske zajednice, povraćaja vakufske imovine, akreditacije Internacionalnog univerziteta još nisu riješeni te da načelna proklamativna obećanja njihovog rješavanja nisu dovoljna, da se moraju poduzeti konkretni koraci u tom smjeru.

„Neprihvatljiv je izgovor da se ne zna kome se treba vratiti vakufska imovina. To se rješava jasnim uvidom u dokumentaciju. Kao što i za Internacionalni univerzitet ne tražimo povlašćen položaj isto tako ne prihvatamo ni podređen – već želimo jednakopravan tretman sa ostalima.“

On je posebno pohvalio stav Aleksandra Vučića prilikom hajke na zgradu Fakulteta za islamske studije, i njegovo odbijanje da sudjeluje u istoj ističući da je taj državnički čin dosta da je to još od razloga da ova partija donese odluku o podršci njegovoj kandidaturi.

Zukorlić je na kraju kazao, da Bošnjačka demokratska zajednica nije partija koja olahko i bezrazložno bilo kome daje podršku, da uvijek svaku situaciju izvaga, ali da kada donese odluku onda čvrsto stoji iza iste i nastoji maksimalno doprinijeti njezinoj implementaciji.

On je pozvao Bošnjake da na predstojećim izborima glasaju za Aleksandra Vučića i na taj način investiraju u rješavanje strateških problema sa kojima se decenijama susreću.

  

Izvor: SANA

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles