9. Maj 2017

Povodom zloupotrebe izjave narodnog poslanika muftije Muamera Zukorlića objavljenoj na portalu http://balkans.aljazeera.net i drugim medijima 9. 5. 2017. godine, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka najoštorije osuđuje tendencioznost, neistiniti naslov i fragmentiranje izjava iz Zukorlićevog intervjua Srpskom telegrafu kojim su novinari i urednici portala Aljazeere Balkans i drugih medija unijeli pometnju i pokušali, sa namjerom ili bez, nanijeti političku i moralnu štetu kako samome Zukorliću tako i Bošnjačkoj demokratskoj zajednici Sandžaka.

Zukorlićeve izjave univerzalnog karaktera da su „Sve velikodržavne ideje – bilo hrvatske, srpske, albanske ili ne znam čije – donosile isključivo zlo. Svaka takva vizija neizbježno nas dovodi do otimanja tuđe teritorije, tuđeg prostora, tuđih života.”, kao i da je “Činjenica je da nijedan narod na Balkanu nema kapacitet da stvori imperiju i takve tvorevine. Čak i da im neko sa strane pomogne, same bi sebe pojele.” te konačno upozorenje da “Ako mi ne pristanemo biti pokusni kunići, niko nas ne može ugurati u laboratoriju.” istrgnute su iz konteksta i nedopustivim intervencijama uredništva i novinara predstavljene kao isključivo poruka Albancima sa negativnom konotacijom, što je potvrđeno i naslovom informacije. Ovim činom je jedna sveobuhvatna, krajnje moralna i pravedna opservacija na osnovu teških iskustava iz prošlosti koja se odnosila na sve narode Balkana podjednako, nedopustivo reducirana i iskorištena u jeftine dnevnopolitičke svrhe.

Očito se radi o namjeri da se baci sjena na izrazito principijelnu i pomiriteljsku politiku Muamera Zukorlića koji svakodnevno bošnjačkim, srpskim, albanskim i drugim narodima na Balkanu šalje poruke mira i potencira ideju trajnih dobrosusjedskih odnosa, a koja iz dana u dan dobija na značaju i postaje jedna od vodećih tema na našem prostoru.

Lažna i neistinita slika koja se ovim tekstom pokušala plasirati u javnosti ne priliči i manje ozbiljnim medijskim kućama, pa je zbog toga još više upitno da li je po srijedi neprofesionalizam ili namjera da se senzacionalističkim naslovima izaziva nemir u javnosti i stvaraju netrpeljivosti među narodima Balkana.

Zato od uredništva portala Al Jazeere Balkans i drugih medija tražimo, da shodno zakonskim obavezama, prenesu ovo saopćenje u cjelini i da istu izvornu informaciju koju su krivo prenijeli u svojoj prethodnoj vijesti prenesu integralno bez bilo kakvih intervencija kako bi se umanjila šteta koju su već napravili i sa naslovom koji održava poruku teksta.

Informativna služba

Bošnjačka demorkatska zajednica Sandžaka

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles