28. April 2018

“Sandžak je ono što je skuplje od dijamanta. A to ste vi braćo i sestre. To su ljudi. Jer kada  imate ljude sa karakterom, ljude sa obrazom, ljude sa srcem, ljude sa vjerom, moralom, kada to imate, onda je to najveće bogatstvo.”  Muftija Muamer Zukorlić

Ako se pitate šta je dragulj medju draguljima, onda ćete vidjeti da je to bajraktar jednome narodu. Iznedrilo je ovo parče zemlje  Sandžačke mnoge dragulje,  ali jedan od njih se posebno izdvaja. 

Mnogo toga bi se moglo kazati o njemu, a ovo je prilika da se u najkraćim crtama prisjetimo našeg dragulja. 

Dokazani borac za slobodu svog naroda. Blistava lica obasjana prvim zracima Sunca nad brdima Meke i Medine, vedra i uzdignuta čela tipičnog za Bošnjaka, onakvog kakvog na stećcima možemo vidjeti.  Izoštren um poput britke sultanske sablje. 

Hrabrog i uspravnog hadžju Jonuza Džankovića rodila je majka bošnjačka i darivala  ovome narodu.  Uostalom kako bi drugačije ona koja je vjeru čuvala kada je bilo najteže. Sa šehadetom na usnama. Takve majke su nam rađale bajraktare. A on nastavio hrabro.  Znao je hadžija da bajrak svako ne može držati visoko i uspravno. Ali on je to hrabro prihvatio. Postao je simbol borbe, energije i izdržljivosti.

Kažu da čovjeka ojača sve ono što ga ne ubije. A razni su vjetrovi puhali u našem Sandžaku. Ali bajrak je ostao uspravan i visoko podignut. Nije se dao bajraktar lako pokoriti.

Prepun optimizma, ljubavi, harizme, nama koji smo upijali svo to znanje prožeto gomilom iskustva iz prebogate životne škole, ostaće upamćen kao neko ko nam je naprosto urezao taj pobednički mentalitet koji ga krasi. 

A kada našim šeherom prošetate i u razgovoru sa prijateljima pomenete hadžiju, dobit ćete odgovor da je to neko ko samom svojom pojavom njoj daje poseban šmek.

Vođen principima vjere, hrabro i odlučno hvatao se u koštac sa svim poteškoćama, izazovima i mukama kroz koje je ovaj narod prolazio.

Za poraze ne zna iz prostog razloga što onaj ko se na Božijem putu bori iskreno zna da ne može izgubiti.

Mi koji smo njegovi savremenici ostat ćemo uvijek ponosni što smo se okupili pod bajrakom koji on drži i što smo mu bili vjetar u ledja. 

Elegantan i dotjeran u sedmoj deceniji života, ova živa legenda jeste inspiracija svima onima kojima bošnjačka krv teče.

Njegova borba još uvijek traje. I trajat će još dugo ako Bog da. I ne zaboravite, historiju pišu pobjednici a naš bajraktar je to od samog rodjenja.   

                Autor: Emir Preljević

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles