7. Decembar 2018

Slikovni rezultat za Agencija za borbu protiv korupcije

Agencija za borbu protiv korupcije (ABPK) vodila je osam postupaka protiv funkcionera u Novom Pazaru zbog sukoba interesa ili kašnjenja i neprijavljivanja imovine, pokazuju podaci Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Samo jedan postupak, protiv direktora Ekonomsko-trgovinske škole Seada Ljajića, zbog neprijavljivanja ili davanja lažnih podataka o imovini rezultirao je podnošenjem krivične prijave Osnovnom tužilaštvu u Novom Pazaru.

Taj postupak okončan je tako što je tužilaštvo, primenom instituta oportuniteta, odustalo od krivičnog gonjenja, a Ljajić je uplatio 50.000 dinara u humanitarne svrhe.

Agencija je protiv Ljajića vodila postupke i zbog toga što je bio u sukobu interesa prilikom zapošljavanja svoje rođake i dece članice Školskog odbora. Ti postupci su završeni preporukama za njegovo razrešenje sa mesta direktora Ekonomsko-trgovinske škole.

Preporukama za razrješenje sa funkcija okončani su i postupci koji su protiv bivših direktora osnovnih škola “Vuk Karadžić” i “Desanka Maksimović” Zenuna Mučića i Munira Šabotića vođeni zbog sukoba interesa. Mučić je smijenjen sa te pozicije, dok je Šabotić u penziji.

Zbog sukoba interesa ABPK je postupala i u slučaju bivšeg direktora Tehničke škole Nusreta Murtezića. Kako je u tom trenutku već bio razriješen sa mjesta direktora Agencija je samo konstatovala da je on prekršio zakon.

Iste mere donesene su i u slučajevima sukoba interesa u kojima su bili bivši zamjenik predsjednika Skupštine Novog Pazara Šerif Marukić i bivši direktor Javnog preduzeća za informisanje “Novi Pazar” Denis Mavrić.

Agencija je izdala mjeru upozorenja bivšem gradonačelniku Novog Pazara Mehu Mahmutoviću zbog toga što je 2016. godine zakasnio sa podnošenjem izvještaja o imovini.

Izvor: Radiostoplus

Facebook Comments

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles