10. Juli 2017

Beograd: Paljene sveće za žrtve genocida u Srebrenici

Inicijativa mladih za ljudska prava u utorak 11. jula 2017. godine sa početkom u 21 čas organizuje komemorativni skup u znak sjećanja na žrtve genocida nad muslimanskim stanovništvom Srebrenice.

Građani i građanke će poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici iskazati paljenjem svijeća kod fontane u parku između Skupštine grada i zgrade Predsjedništva (Andrićev vijenac).

Ovim skupom želimo da odamo poštu žrtvama genocida u Srebrenici i da pokažemo da postoje građani i građanke Srbije koji se oštro protive njegovom negiranju. Ne pristajemo na ratnohuškačku politiku i politiku zaborava koja traje već 22 godine. Insistiramo na poštovanju utvrđenih činjenica, kao i pravnoj ali i moralnoj osudi odgovornih.

U julu 1995. godine za devet dana od strane oružanih snaga Vojske Republike Srpske na čelu sa generalom Ratkom Mladićem, pogubljeno je preko 8000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti. Oni su odvajani od žena i djece, a potom ubijani na nekoliko lokacija u opštinama Zvornik i Bratunac. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde u svojim presudama događaje iz Srebrenice kvalifikovali su kao krivično djelo genocida.

Odnos Srbije prema ratnim zločinima iz jugoslovenskih ratova, a posebno prema najtežem zločinu- zločinu genocida, uvijek će predstavljati mračni odraz u ogledalu srpskog društva. Da se ne bi i za 22 godine probudili u zemlji koja umjesto žrtava poštuje zločince, ovom prilikom kao i prethodnih godina pozivamo institucije Republike Srbije da priznaju genocid u Srebrenici i proglase 11. jul Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Adobe Spark
(yihr.rs)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles